Tek-Land Örökzöld- és Tujaföld

A talaj pH értéke nagyon fontos a kert életében, mert alapvetően meghatározza a növények gyarapodását, tápanyag felvevő képességét. Savanyú kémhatású talaj előfordulása hazánkban viszonylag ritka, ezért különböző módokon kell biztosítanunk a föld savas pH értékét, ha ragaszkodunk kedvenc növényeinkhez. Bizonyos bokrok, fák kizárólag savanyú közegben díszítenek szépen, ennek híján fejlődésük megreked, tápanyag hiánnyal küzdenek, állapotuk folyamatosan leromlik. Savanyú termesztő közeget kívánó növényeket 2 féleképp nevelhetünk. Az egyik a szabadföldi ültetés, miszerint az ültetőgödör földjét 100 %-osan kicseréljük savanyú földre (savanyú tőzeg), ez lesz a növény új táptalaja. Ez az eljárás nem végleges, a talaj átmosódása miatt időközönként pótolni kell a savanyú földet, ugyanakkor fenyőkéreggel, fenyőtűlevéllel is fokozhatjuk a savanyú hatást. A másik az edényes / cserepes nevelés, ebben az esetben a megvásárolt növényt egy nagyobb edénybe ültetjük át, természetesen 'A' típusú földet helyezve a cserépbe. Ezzel a módszerrel garantált a siker, nincs meg a talaj átmosódás veszélye, mint a szabadföldi ültetésnél. A cserepes növény talaja teljes mértékben savas kémhatású marad, könnyen mozgatható, ha túl napos vagy árnyékos számára a hely, valamint az öntözését is jobban kézben tudjuk tartani. Nyilvánvalóan van mód házi talajsavanyításra is, azonban hatékonysága bizonytalan, emellett ártalmas lehet a talajra.


Összefoglalva, nem kell lemondanunk kedvenc növényeinkről, picivel több munkát és időt kell csupán belefektetni, és ezek a különleges növények is kertünk díszítő elemei lehetnek. Ültetés előtt érdemes tájékozódni a növények tulajdonságairól, beleértve a talajigényeiket is a tökéletes eredmény érdekében.


Felhasználási javaslat:

Valamennyi savanyú termesztő közeget igénylő, nem mészigényes dísznövénykultúrák termesztésére és nevelésére alkalmas földkeverék: fenyőfélék, borókák, tuják, tiszafák, fagyalok, ciprusok, szobanövények.

Jellemzők:


N: 1,2%
P2O5: 0,2%
K2O: 0,3%
Szervesanyag-tartalom: 50%
pH: 6,2±0,5

Kiszerelés:


20 l:

102 db/raklap

50 l:

42 db/raklap