Szélmezői natúr tőzeg

A tőzeg a virágföldek, földkeverékek nélkülözhetetlen alkotóeleme, ma már nem találni olyan virágföldet, amelynek ne ez lenne a fő összetevője. Eredete a rég múltba tekint vissza, egészen a földtani jelenkorba. A mocsaras, lápos területek elhalt növényvilágának maradványa, a tőzegből keletkezik aztán a szén. A víz alatt, oxigénmentesen lebomló szerves anyagot régen tüzelésre, fűtésre is felhasználták, olyan magas volt a szerves szén tartalma. Kiemelkedően rostos szerkezete révén javul a talajok vízmegtartó és levegőztető képessége. A vízből valódi tömegük többszörösét is magukba tudják szívni és tárolni. A hazai tőzegek nagy része lúgos kémhatású, azonban savanyú változataik is elérhetők, melyek a savanyú talajt kedvelő növények számára ideálisak. 

Kertészeti felhasználásra elsősorban a felláp-tőzeget használják kiváló víztartó képessége és rostos felépítése miatt. Felszíni kitermelése nagy markoló vagy kanalas gépekkel történik, majd ezt követi a préselési folyamat, mely során lecsökkentik a nedvességtartalmát. Lássuk, mikor lehet szükségünk tőzegre és milyen növényekhez optimális. Használjuk beltéri (szobanövények) és kültéri növények ültetéséhez. Ideális az enyhén savanyú talajt kedvelő örökzöldek, cserjék telepítéséhez, homokos talajok dúsítására, a nagyon kötött talajok lazítására. Tegyük a savanyú változatát a savas kémhatású termőtalajt kedvelő növényeknek.
Jó tanács! Számtalan előnye mellett egyetlen hátránya, hogy nehezen nedvesedik át, ezért többszöri öntözésre van szükség, míg a növény talaja átnedvesedik. Ha elmulasztottuk a gyakori öntözést és azt látjuk, hogy megszáradt a tőzeg, állítsuk vízzel teli cserépbe ameddig teljesen felszívja.

Felhasználási javaslat:

Szerves anyagban szegény homoktalajok javítására, a talajvédelmi tervben meghatározott mennyiségben, házikertben 3-10kg/m mennyiségben. Parkosításra, a talaj termőrétegének felújítására a takaróföld alkotórészeként 50-75 térfogat %-ban bekeverve, termesztő közegek alkotórészeként. 

A tőzeg kiváló termesztőközeg alapanyag palánta-, zöldség-, és dísznövény-termesztésnél.

Felhasználását tekintve már eddig is kiváló referencia anyaggal rendelkezik. Kertészetek, parképítő társaságok, gombatermesztők, virágföldkeverék-gyártó cégek rendszeres és elégedett felhasználói.

Jellemzők:


N:
P2O5:
K2O:
Szervesanyag-tartalom: 40%
pH: 6,4 ± 0,5

Kiszerelés:


20 l:

102 db/raklap

50 l:

42 db/raklap